Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 CURSILLÓS CSOPORT

 Kép

Megalakulása: 2010. február 26. péntek

Tagja lehet:  Mindazon testvérünk aki cursillót végzett, de szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne egy keresztény szeretetközösséghez tartozni!

Lelki vezető:  Főtisztelendő Czár Iván plébános atya

Csoporttalálkozó: kéthetente pénteken

 

 

Beszélgetés a cursillo-ról, Czár Iván atyával az Új Ember magazin 2005. augusztusi számából:

Mozgalom - pápai áldással

A közelmúltban dr.Bábel Balázs érsek Czár Iván solti plébánost nevezte ki a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegyei Cursillo mozgalom vezetőjének. Vele beszélgetett el lapunk munkatársa a mozgalom történetéről és helyzetéről a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében.

- Mit tudhatunk erről a sokak számára talán még ismeretlen mozgalomról?

- A Cursillo az 1940-es években indult útjára Spanyolországban, egy világi ember, egy püspök és egy pap összefogásával, ami jól szimbolizálja azt, hogy az egyház nemcsak a klérusból áll, hanem minden megkeresztelt emberből. A spanyol egyház helyzete nagyon sajátságos volt, mert a polgárháború során rengeteg papot, szerzetest, püspököt végeztek ki. A még megmaradt emberekben élt a remény, hogy az Isten segítségével talpra állítsák az egyházat. Ez a mozgalom 1953-ban lépett ki Mallorca szigetéről, és az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag valamennyi földrészre eljutott. A Cursillo szó kurzuskát jelent. Amikor öt évvel ezelőtt személyesen találkoztam ezzel a mozgalommal Leányfalun, egy igazi kalandra, kihívásra számítottam, és nem is csalódtam. Nagyon érdekes a Cursillók felépítése. Az első este az önmagunkkal való szembesülésé, az elcsöndesedésé, annak az élménynek a megéléséé, hogy barátok, befogadó emberek között vagyunk. A második nap már a mélyre való evezés, amikor szembesülünk önmagunkkal. Azzal, hogy vagy Jézussal vagyunk, vagy Jézus ellen, középút nincs. Ez a nap tehát állásfoglalásra késztet minket. Elgondolkodtat, érezzük azt, hogy Isten személyesen hív bennünket. A harmadik nap egyfajta hálaadás, illetve ráeszmélés arra, hogy másokat is elvihetünk Jézus Krisztushoz. Rájövünk arra, hogy a kereszténység nem magánügy, hiszen a létével, tehát a krisztusi igazságokkal és azok megélésével jelen van a világban. A Cursillo azzal zárul, hogy egyfajta küldetést ad, kicsit hasonlóan a bérmáláshoz.

- Miként került a mozgalom élére az egyházmegyében?

- A Cursillónak minden egyes egyházmegyében szüksége van szervezeti egységekre. Akik már szerveztek Cursillót a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében, azt javasolták dr. Bábel Balázs érsek atyának, hogy engem nevezzen ki a mozgalom egyházmegyei vezetőjének, és ez a közelmúltban meg is történt. Első feladatunk egy titkárság kiépítése. Olyan munkatársakra van szükségünk, akik lebonyolítják levelezésünket, felkutatják azokat az embereket, akiket meghívunk ezekre a találkozókra. A Cursillo nem száraz előadásokkal teletűzdelt néhány nap, hanem egy olyan élmény, amely segít a megújulásban. A Cursillónak van egy nagyon szép imádsága, amely így kezdődik: "Uram, újítsd meg a világot, és kezd velem". Vagyis sohasem másokban keressük a hibát, hanem azt kutatjuk, hogy mi az, amit magunkban kell helyrerakni, mi az, amiért hálásak lehetünk. A Cursillo erőteljesen rámutat arra, hogy tevékeny keresztények legyünk. Nem elegendő megelégednünk azzal, hogy vasárnap elmegyünk egy órára a szentmisére, hanem az egész életünket át kell, hogy hassa a kereszténység. A Cursillóban minden egyes kurzus előtt, alatt és után is nagyon sokan imádkoznak a résztvevőkért, a munkatársakért és a lelkipásztorokért. Azt hiszem, hogy ez a háttérimádság az, ami nagyon megerősít engem és a többieket is abban, hogy ez nemcsak emberi erőfeszítés. "Gyümölcséről ismerszik meg a fa", és én bízom benne, hogy a Cursillo ebben az egyházmegyében is meghozza a maga maradandó gyümölcseit.

- Melyek a legfontosabb további feladatai?

- Az egyházmegyének gyakorlatilag Sükösd volt a cursillós központja. Fabókné Ildikó és Gillyén Elemér az a két nagyon talpraesett és bátor keresztény ember, akik ott már szerveztek Cursillókat nők és férfiak számára egyaránt. Ebben a mozgalomban ugyanis külön-külön tartanak napokat a két nem képviselőinek. Ennek talán az az oka, hogy a férfiak és a nők sok mindent másként látnak, másként gondolnak. Nem az elválasztás a cél, hanem hogy lehetőséget teremtsünk a sajátságos problémák megoldására. Legközelebb szeptember 24-én lesz majd egy cursillós lelki nap Kiskunhalason. Solton továbbra sem más a feladatom, mint az, hogy szolgáljam Isten szent népét. Tervezem azt, hogy itt is legyenek egynapos Cursillók. Korábbi szolgálati helyeimen, Baján, Kiskunfélegyházán is szervezetem ilyeneket, egy-egy alkalommal mintegy száz résztvevővel. Bízom benne, hogy Solton is eljön az idő, amikor meg tudok hirdetni egy ilyen Cursillót. Természetesen még egy kicsit várnom kell, hiszen egy év sem telt el azóta, hogy plébánosi kinevezést kaptam a városban. Lassan megismerem az embereket. Alulról építkezem, az óvodásoktól. Most éppen egy táborozást tervezünk a fiatalokkal, de elindítottunk egy helyi vezetőképzőt is, az úgynevezett Navigálót. Lassan, de biztosan alakul az a munkatársi csapat, amelynek segítségével a városban is meg tudom szervezni az első Cursillót.

- Hogy foglal állást az egyházi vezetés a Cursillóval kapcsolatban?

- 1966-ban, a cursillós csoportok világtalálkozóján VI. Pál pápa kijelentette: "Tapasztalat igazolta, és a gyümölcsei hitelesítették a Cursillókat. Immár polgárjogot nyerve léptek rá a világ országútjára". Innentől gyakorlatilag pápai áldással működik a Cursillo. A későbbiekben a boldog emlékű II. János Pál pápa is több alkalommal buzdította a Cursillót további munkára, megerősítette áldásával, imádságával. Ezzel együtt a Cursillónak soha nem szabad azt elfelejtenie, hogy egy mozgalom, amely az egyház része, amelynek mindenkor egyetértésben kell lennie a pápával, a helyi püspökkel, illetve érsekkel, valamint a lelkipásztorokkal. Ha ez az egység, egyetértés fennáll és megmarad, akkor a Cursillónak mindig is helye lesz a világegyházban.

 

 

SZENT ERZSÉBET NŐEGYLET

 

 

 

Kép Az új és az eredeti zászló

Kép

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 A RÓZSAFÜZÉR TÁRSULAT

 

                   A Rózsafüzér Társulat lobogója:
 
Kép  
 
 
 
 

Kép

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
CSERKÉSZEK
 
 

Kép

 
 
 
 
Kép
 

 

Sok szeretettel köszöntök minden látogatót!

 

Ifj. Hoffmann Ferenc (cserkész igazolvány szám:82023) vagyok a 118. számú Kalazancius Cserkészcsapat Solti-rajának Rajparancsnoka, a csapat kiscserkész szakosztály vezetője, az Oroszlán, a Havasi Gyopár, a Farkas és a vezetőségi őrs őrsvezetője.

1988-ban születtem Újvidéken az akkori Jugoszlávia területén az anyaország határain kívül. Családommal a 90-es évek elején jöttünk először csak látogatóba solti rokonainkhoz, de ez a rokonlátogatás immáron 15 éve tart. Iskolai tanulmányaim a helyi általános iskolában kezdtem, majd kecskeméti Piarista Gimnázium diákja lettem. 2007-ben érettségiztem és nyertem felvételt a Kodolányi János Főiskola budapesti tagintézetébe turizmus-vendéglátás szakra.

A cserkészetről először nagypapámtól hallottam még gyermekkoromban mikor a vakációkat a szülőföldemen, Délvidéken töltöttem. Mindig arról álmodtam, hogy egyszer én is cserkész leszek - hála Istennek sikerült. Majd a rokonaim közt is lettek cserkészek, így még nagyobb lett az érdeklődésem. Igazán csak a Piarista Iskolában Kép ismerkedtem meg a mozgalommal és ott el is kezdtem őrsi foglalkozásokra járni. Azonnal újonc és I. próbát tettem, mely belépő volt a cserkészetbe. Az akkori nyári táborban, 2005. július 16-án tettem fogadalmat. Azt követő évben jelentkeztem a Bugaci Őrsvezetőképzőbe (BŐK), mely egy évig tartott és 2006. szeptember 30-án kaptam meg az Őrsvezetői képesítésem. 2007 szeptemberében elkezdtem a Segédtiszti Vezetőképzőt (STVK), melynek képesítését 2009. február 14-én meg is kaptam a több, mint másfél éves képzés végén. 2009 januárjában jelentkeztem a Kiscserkész Vezetőképzőbe (KCsVK), melynek képesítését 2009. október 10-én tudhattam magaménak. 2007-ben visszahívtak a VIII. Cserkészkerület Őrsvezetőképzőjébe mameluknak. A mamelukok a kiképzők segítői, és a mamelukokból kerülhetnek ki a kiképzők. Abban az évben nem tudtam vállalni végig a képzést, de 2008-ban ismét meghívtak és ekkor már én is részt vettem a képzésben. 2009-ben ismételten meghívást kaptam kiképzőnek, így már én is képeztem a leendő őrsvezetőket a BŐK keretében. Jelenleg a solti rajon kívül a kerületi őrsvezető továbbképzések felelőse vagyok, valamint előreláthatólag folytatom vezetőképzési munkámat. Szeretném még elvégezni a Vízicserkész Szakosztály által szervezett Vízitúra Vezetőképzőt, valamint tervezem még a tiszti képesítés megszerzését is. Úgy gondolom fontos a folyamatos fejlődés, képzés, így rendszeresen járok továbbképzésekre, valamint végzem el a fenn említett vezetőképzőket. Azt hiszem a képzések és tanfolyamok mindegyike segít mind a leendő csapat, mind a saját munkám fejlődésében és terveim megvalósításában. Reményeim szerint hamarosan különálló csapat lehetünk, ehhez kérem a szíves olvasó és Isten közbenjárását.

 

Az alábbiakban először mozgalmunkról, majd a helyi cserkész életről olvashat a kedves Látogató!

 

Kik vagyunk?

Kép A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül. A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak.

 A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkész Világszervezetnek (World Organziation of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja.A Magyar Cserkészszövetség 300 csapatában körülbelül 8000 cserkész tevékenykedik, az ország minden megyéjében. Rajtunk kívül létezik néhány kisebb létszámú cserkészszövetség is. Mit csinálunk?A magyarországi cserkészmozgalom célja, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által az Isten felé növekedjenek. Ennek érdekében életmodellt nyújtunk, illetve ifjúságnevelést végzünk önkénteseink segítségével. Magyarországon a helyi közösségekkel együttműködve 7 éves kortól mindenki számára nyújtjuk ezt, aki nyitott elveinkre és közössége életében tevékenyen részt vállal. Mindehhez saját nem-formális nevelési módszerünket, a cserkészmódszert hívjuk segítségül, amely a következő elemekből áll:

-a kisközösségi (őrsi) rendszer,

-fogadalom és törvények,

-a cselekedve tanulás,

-folyamatos és ösztönző,

-vonzó és hasznos programok főként a természetben,

-a magyar kultúra ápolása különös tekintettel népi hagyományainkra.

A cserkészet pedagógiai alapjait több mint 100 éve fektette le az angol Robert Baden-Powell, de kiscsoportos rendszeren és cselekedve tanuláson alapuló cserkészmódszer aktuálisabb, mint valaha!

Jelképeink:

 

Cserkésztörvény

1. A cserkész egyeneslelkű és feltétlenül igazat mond.Kép
2. A cserkész híven teljesíti kötelességeit, melyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozik.
3. A cserkész ahol tud, segít.
4. A cserkész minden cserkészt testvérének tekint.
5. A cserkész másokkal szemben gyöngéd, magával szemben szigorú.
6. A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket.
7. A cserkész feljebbvalóinak jó lélekkel és készségesen engedelmeskedik.
8. A cserkész vidám és meggondolt.
9. A cserkész takarékos.
10. A cserkész testben és lélekben tiszta.

 

Fogadalom

A cserkészet 1907-es születése óta a világ összes cserkésze fogadalmat tesz, hogy megfelel a cserkészet eszméinek és betartja a cserkésztörvényt. A magyar cserkészfogadalom szövege:

„Én …… fogadom, hogy híven teljesítem kötelességeimet, amelyekkel Istennek, Hazámnak és embertársaimnak tartozom. Minden lehetőt megteszek, hogy másokon segítsek. Ismerem a cserkésztörvényt és azt mindenkor megtartom.”

 

Kép Köszöntés és jelszó

A cserkész jelszót – „Légy résen”’ – számtalan nyelven több millió cserkész használja. A cserkészek egymással bal kézzel fognak kezet, jobb kezük három ujját tisztelgésre emelve. Ez a három ujj jelképezi kötelességeiket Istennel, hazájukkal és embertársaikkal szemben. A magyar cserkészek sajátossága a „Jó munkát”’ köszönés.

 

CserkészliliomKép

A cserkészliliom a cserkészet legismertebb jelképe. A helyes irányt mutatja, mivel ezt a jelképet gyakran használták az iránytűkön az északi irány jelölésére. A liliom három ága a cserkészfogadalom három részét jelképezi: kötelességteljesítés (Isten, haza és embertárs iránt), segítőkészség, valamint a cserkésztörvény megtartása. A magyar cserkészliliomot a Szent Korona fogja össze.

 

 

Egyenruhánk

A cserkészeket sokan egyenruhájukról ismerik. Az egyenruha célja, hogy elrejtse a társadalmi, nemzeti, vallási különbségeket, és éreztesse a cserkészekkel, hogy együtt egy világméretű testvériség tagjai. Emellett az egyenruhán található jelek információt is hordoznak, így leolvasható, hogy az illető hol cserkész, milyen feladatokra készült fel és milyen tisztséget tölt be, milyen tapasztalatai vannak és milyen rendezvényeken vett részt. A jelvények megszerzésére önmagunk fejlesztésével, képzésével, valamint a programokon való részvétellel van mód. A kisebbek számára felmutatnak egy lehetséges jövőképet, és megszerzésük motiváló erővel bír a cserkészek számára önmaguk fejlesztésében.

Az egyenruha alapja a cserkészing és a nyakkendő. Az ing jobb zsebén a WOSM jelvénye, a zseb fölött a háromszögletű Hungária jelvény található. A jobb ingujjon van a kerületi felvarró, csapatszám, csapatnév, raj- és őrsi jelvények, a bal ingujjon pedig a képesítési (próba- és vezetői) jelvények. Az ingre sok más jelvény is felvarrható.

Magyarországon a nyakkendő színe korosztályonként eltérő: a kiscserkészeké csapatonként választott (egyszínű vagy mintás, de a többi korosztályétól eltérő), a cserkészeké zöld, a vándoroké szürke, a felnőtteké barna színű.

Az egyenruhához cserkészkalap, nadrág és öv is tartozik.

 

Rövid történetünk:

 

-1907. augusztus 1. Kezdetét veszi az első cserkésztábor a dél-angliai Brownsea Island-en, ezzel megszületik a cserkészet.

-1912 Megalakul a Magyar Cserkészszövetség.

-1933 Magyarországon, a gödöllői Királyi Parkban rendezik meg a 4. Cserkész Világdzsemborit – 46 ország 26 000 cserkészének részvételével.

-1948 - 1989 A kommunista kormányzat betiltja a cserkészetet. A magyar cserkészet illegalitásban és az emigrációban él tovább.

-2001 Magyarországon rendezik a Carpathia közép-európai dzsemborit.

-2007 Száz éves a cserkészet: jubileumi világdzsembori Angliában és centenáriumi programok szerte a világon.

 

Néhány híres cserkész:

( A hírességek teljes névsorát a szövetség honlapján megtalálhatják)

 

-Paul McCartney a Beatles tagja (Egyesült Királyság)

-Bárdos Lajos zeneszerző (Magyarország)

-Jancsó Miklós filmrendező (Magyarország)

-Latinovits Zoltán színész (Magyarország)

-Sinkovits Imre színész, a Nemzet Színésze (Magyarország)

-Steven Spielberg filmrendező (USA)

-David Beckham labdarúgó (Egyesült Királyság)

-Kaszap István, tornász, boldoggá avatása folyamatban

-Rubik Ernő repülőgép-tervező mérnök, a Rubik-kocka megalkotója (Magyarország)

-Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós, a C-vitamin felfedezője (Magyarország)

-Beer Miklós váci püspök (Magyarország) Brenner János ciszterci szerzetes, az egyházüldözés vértanúja (Magyarország)

-Sík Sándor költő, piarista pap-tanár (Magyarország)

-Neil Armstrong űrhajós, az első ember a Holdon (USA)

-Helen Sharman az első brit űrhajósnő (Egyesült Királyság)

-Horthy István kormányzóhelyettes (Magyarország)

-Mádl Ferenc köztársasági elnök (2000-2005) (Magyarország)

-Maléter Pál az 1956-os forradalom katonai vezetője (Magyarország)

-Teleki Pál földrajztudós, miniszterelnök (Magyarország)

 

A cserkészet alapítójának Bi-Pi-nek élete:

 

Kép Lord Robert Baden-Powell of Gilvell, azaz Bi-Pi.  1857-ben született Angliában. Katonaként kezdte és a cserkészetben is sok ilyen jellegű dolgokat találhatunk, pl.: alaki, sípjelek, morze stb. Bi-Pi a búr háború idején felderítőtiszt volt, és erre a feladatra fiatalokat is alkalmazott. Ekkor fogalmazódott meg benne az a gondolat hogy egy ilyen szervezetet hozzon létre.. Az első cserkésztábort 1907-ben tartották Brownsea szigetén, 20 gyerek részvételével.1908-ban

írta meg a Scouting for Boy’s /Cserkészet fiúknak/ című  könyvét, amely ma is az egyik alapművünk, de azóta már sok minden változott. A lánycserkészet kezdetben külön működött, melyet felesége hozott létre.  Bi-Pi többször is járt Magyarországon is, többek között az 1933-as gödöllői Jamboree-n /cserkész világtalálkozó/, és az ady- ligeti cserkészparkban lábnyomát is őrzik. 1933-ban megírta második fő művét a Boldogulás ösvényén-t, mely magyarul is megjelent. 1941. 01. 08-án halt meg. Sírjára a „hazamentem” útjelet vésette.

Bi-Pi utolsó üzenete:

 

Kedves cserkészek!

Ha valaha láttátok már a Peter Pan című filmet, emlékeztek, hogyan mondta el a főkalóz búcsúbeszédét minden alkalommal, attól tartva, hogy amikor eljön a halál órája, nem lesz már ideje a búcsúra. Így áll a helyzet velem is, és - bár nem haldoklom most én is búcsúüzenetemet akarom elküldeni nektek.  Emlékezzetek arra, hogy ez az utolsó üzenet, amelyet tőlem valaha kaptok, véssétek hát jól emlékezetetekbe.
Nagyon boldog életem volt és azt akarom, hogy a tiétek is az legyen.
 Hiszem, hogy Isten azért teremtett bennünket ebbe a szép világba, hogy boldogok legyünk és élvezzük az életet. Csakhogy a boldogság nem a gazdagságból ered, nem a sikeres karrierből és nem saját vágyaink kielégítéséből. A boldogsághoz vezető út ott kezdődik, hogy fiú korotokban egészségessé és kitartóvá fejlesszétek magatokat, hogy felnőttként hasznosak lehessetek és élvezni tudjátok az életet.
A természet ismeret megmutatja számotokra, hogy mennyi teljes szépségű és különleges dologgal látta el Isten boldogításunkra a földet. Legyetek elégedettek azzal, amit kaptatok és  használjátok föl a lehető legjobban. Nézzétek a dolgok derűs oldalát, ne az borúsat. Ám az igazi boldogságot csak a másoknak nyújtott boldogság által érhetitek el. Igyekezzetek ezt a világot egy kicsit jobb állapotban magatok mögött hagyni, mint a hogy találtátok: úgy amikor eljön halálotok órája, boldogan halhattok meg abban a tudatban, hogy nem vesztegettétek el az időtöket, megtettétek, amit tőletek telt.
    Legyetek készen a boldog életre és a boldog halálra. Ragaszkodjatok mindig a fogadalmatokhoz - akkor is, ha már nem vagytok gyerekek. Isten segítsen ebben benneteket.
    Barátotok:
    Robert Baden-Powell

Amennyiben többet szeretne tudni a cserkészetről, látogasson el a www.cserkesz.hu honlapra.

 

Cserkészélet Solt városában:

Kép Solton 2005. októbere óta működik cserkészet a 118. számú Kalazancius Cserkészcsapat kihelyezett rajaként. Ez annyit jelent hogy a kecskeméti Piarista Iskolában működő cserkészcsapat rajai közé tartozunk, így a csapat vezetősége Kecskeméten található. Az első évben csupán egy fiú őrs alakult az én vezetésemmel. 2006-ban megalakult egy lány őrs is. A 2007. évben már 3 őrs működött, egy fiú és egy lány kiscserkész őrs, valamint egy vegyes gimnazista őrs. A kiscserkész lányőrs a Havasi gyopár, a fiú az Oroszlán, míg a gimnazista a Turul nevet viseli. Azóta a Turul őrs átalakult a vezetőségi őrssé, a tagjai pedig sajnálatosan felhagytak a cserkészettel. 2007. év nyarán a kiscserkész őrsök továbbléptek a Kép cserkész korosztályba a nyári kiscserkész ígéretet követően. 2008-ban alakult meg a Mazsola őrs, mely kiscserkész korosztályú vegyes őrs volt 7 új taggal, valamint bővült a Havasi Gyopár őrs. 2009-ben ismét bővült a Havasi Gyopár őrs, a Mazsola őrs külön, kiscserkész lány őrsként működik, hisz a fiúk a Farkas őrsbe kerültek. Ezek alapján jelenleg van egy fiú (Farkas) és egy lány (Mazsola) kiscserkész őrs, létezik egy cserkész korosztályú fiú (Oroszlán) és egy lány (Havasi Gyopár) őrs, valamint a Turul vezetőségi őrs. Az őrsök vezetését jórészt én látom el, de 2009-től Oleva Fanni is részt vesz az őrsvezetői munkában, aki nemrég szerezte meg az őrsvezetői képesítését a BŐK keretein belül. Fanni a Mazsola őrs vezetője lett, jelenleg az én segítségemmel. Fanni munkáját az első pár hónapban segítem, hiszen nem végezte még el a KCsVK-t, így nem tudja milyen módszerekkel és milyen formában tudja nevelni a ránk bízott fiatalokat.

Kép A tervek szerint egykoron külön csapatként működünk Solton. Ahhoz hogy hivatalosan is különváljunk 12 fogadalmas cserkész írásos beleegyezése, két őrsvezető, egy csapatparancsnok jelölt és egy fenntartó testület szükséges. A csapatparancsnok jelöltnek legalább segédtiszti képesítéssel kell bírni, míg az őrsvezetőknek, az országos vezetőtiszt által elfogadott vezetőképzőt kellett végezniük. A fenntartó testület, lehet iskola, egyházközség, alapítvány és egyesület is. Mi az alapítván mellett döntöttük a könnyebb pályázhatóság és az adó 1% igénylés miatt. Az alapítvány létrehozását követően kívánunk külön válni, hisz a többi feltétel teljesül. Ha minden megvan három évre szóló ideiglenes engedélyt kapunk a szövetségtől, majd ha a három év elteltével sem fenyegeti probléma a csapatot, megkapjuk az állandó engedélyt. Én úgy tervezem, hogy 2011. szeptemberére már az ideiglenes működési engedély a kezünkben lesz.

A gyerekek toborzása egy egész napos program keretében történik Kép ősszel. 2008-as év kivételével minden évben toboroztunk gyerekeket. 2008-ban őrsvezető jelöltek toborzásán munkálkodtunk, sajnos kevés sikerrel. A legelső, 2005-ös toborzó nap kivételével minden évben volt egy mese melybe bele volt ágyazva a program ezzel egy keretet adva neki. Mind a négy alkalommal igyekeztünk közelebb juttatni a résztvevőket a cserkész munkához. A toborzó napok alkalmával meg próbáltunk betekintés adni a cserkészéletbe és megmutatni, mi minden jóra számíthat aki közénk tartozik, persze erre nem elegendő egy nap.

Kép Évközben rendszerint részt veszünk a csapat által szervezett egynapos őszi túrán, illetve a kétnapos téli portyán, és egyéb évközi programokon. A csapat által szervezett programok mellett havi rendszerességgel van raji programunk. Rendszeresen részt veszünk a városi megemlékezéseken, ünnepségeken, ahol koszorúzással fejezzük ki tiszteletünket elődjeink iránt. Általában négy istentisztelet van az évben, mely kötelező cserkészeink számára, hisz nekünk szól. 2008-tól kezdődően fogadjuk a Betlehemi békelángot, emelve a karácsonyi várakozás fényét. Idén hagyományteremtő szándékkal szeretnénk megrendezni az első VIII. Cserkészkerületi illetve Solt és fíliái egyházközségek központi Betlehemi Békeláng elosztó ünnepségét. Kép Karácsony közeledtével raji kézművesnapot tartunk, ahol saját készítésű ajándékötletekkel gazdagítjuk a gyerekeket. A kézművesnapot követően közösen karácsonyozunk, és megajándékozzuk egymást. 2009-től kezdődően betlehemezést szervezünk cserkészeink szülei és egyházközségünk tagjai számára. A betlehemezést követően ünnepélyesen visszük be az éjféli misére a Betlehemi Békelángot. Január környékén ha lehetőségünk nyílik közös szánkózásra és hógolyózásra megyünk a gáthoz és téli túrára indulunk. Húsvétot megelőzően is tartunk kézművesnapot és közösen ünnepelünk. A cserkészév hátralévő részében általában őrsi, vagy fiú és lányági, esetlegesen raj programokat tartunk. Nyaranta pedig a táborokban veszünk részt. 2009-ben ünnepelte csapatunk húszéves Kép születésnapját, melynek keretében nagyszabású ünnepséggel emlékeztünk az elmúlt húsz évre.

A cserkészélet elengedhetetlen része a nyári cserkésztábor, vagy tanyázás. Míg a kiscserkészekkel 4-5 napos tanyázáson veszünk részt egy a várostól elzárt házban, addig a cserkész korosztályúakkal 10-15 napos nomád táborozásra megyünk országunk valamely erdejébe. Ezen elengedhetetlen és rendkívül jó, élmény teli nyári együttléteken mi is részt vettünk az évek folyamán.

Kép 2006-ban  Nagybugacon az egykori tanyasi iskolából lett cserkészházban voltunk tanyázáson a kiscserkészekkel. A nagyobbakkal a Nagygerecsében szervezett VIII. Cserkészkerület Kerületi Nagytáborában vettünk részt ahol a résztvevők száma 750 fő körül alakult. A 2007-es tábor a Nagygerecse lábánál, a Héreg melletti Király-kúti forrásnál volt 10 napig. A táborban 130 résztvevő volt, mi külön altábort alkottunk, amint a lentebb elhelyezett képen is látszik. 2008-ban a Börzsönyben táboroztunk Deszkáspuszta mellett, ahol szintén nagy létszámmal táborozott csapatunk. 2009. nyarán a nagyobbakkal Bükk hegység Szarvaskő nevű községe közelében szerveztük a csapattáborunk. Ebben a táborban részt vett a kiskunfélegyházi 871. sz. Szent Imre Cserkészcsapat is, mi soltiak velük alkottunk egy külön altábort. A táborban 147 fő vett részt és Kép mind nagyon élvezte a nyári együttlétet. A tábor utolsó négy napjára csatlakoztak hozzánk a kiscserkészek is, így ők sem maradtak ki a cserkészév legnagyobb élményéből. Jövő évben ismét kerületi nagytábort szervezünk, valamint Magyarország ad helyet a Közép-Európai dzsemborinak – azaz cserkésztalálkozónak – a ConCordiának.

2007. Nyarán kifestettük és átalakítottuk a cserkésztermeket, egy otthonosabb környezetet hoztunk létre, így már méltán viselheti a cserkészotthon elnevezést. 2009-ben a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) székházának átalakítása révén új bútorokkal szerelhettük fel cserkészotthonunkat, melynek következtében egységes bútorzat lett mindkét helyiségben, valamint egy konyhát is ki tudtunk alakítani. Kép Otthonunkat folyamatosan próbáljuk fejleszteni és szépíteni. Az évek során gyűjtögetjük felszereléseinket, melyek a különváláskor hasznosak lesznek. 2006-ban a város lakói és vállalkozói segítségével vásároltunk két sátrat. Az évek alatt beszereztünk több szerszámot, tárolóeszközt, sörsátrat, kézműves kellékeket, étkészletet, és még sok egyéb hasznos felszerelést, mely nagy segítségünkre válik.

Bízom benne, hogy hamarosan igazi jó közösséget és csapatot tudunk kialakítani, ezzel megvalósítva alapelveinket és Sík Sándor cserkésztestvérünk szavait: „Szolgálatára embernek, Világnak, Nagy Istennek és kicsike Hazámnak…”

 Minden látogatónak Istentől megáldott szeretetteljes életet kívánok!

Kép

 

További információt a cserkészetről a www.cserkesz.hu, a csapatunkról a www.cserkesz.hu/118, honlapon találhatnak, valamint a raj programjainak képeit megtekinthetik a http://picasaweb.google.com/soltiraj  honlapon.   

 
 

Kép

 

 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.